• Haal en breng service
  • De nummer 1 Aixam Dealer
  • Totaal ontzorgd
  9.6 / 10 44 reviews 
Onze vestigingen Melick Beek

Auto mag brommobiel niet inhalen na inhaalverbod

1 NEWS_READING_TIME_ADD

Terug

Met een auto een brommobiel inhalen nadat bord F1 (inhaalverbod motorvoertuigen onderling) gepasseerd is niet toegestaan. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu desgevraagd.

Uit artikel 2A van het RVV1990 volgt dat de regels voor bestuurders van motorvoertuigen mede van toepassing zijn op brommobielen, tenzij anders aangegeven, zegt woordvoerder Willem Bonekamp van IenM.
Bestuurder

“In de nota van toelichting bij dit artikel wordt uitgelegd dat deze regel ook inhoudt dat bestuurders van andere voertuigen dan brommobielen zich tegenover bestuurders van brommobiel moeten gedragen alsof deze bestuurders van motorvoertuigen zijn (zie Staatsblad 1996, 557, red.).”

De discussie over de bovenstaande situatie wordt al enkele jaren gevoerd in de rijschoolbranche. Dit omdat sommigen de mening hebben dat een brommobiel weliswaar de regels van een motorvoertuig op meer dan twee wielen volgt, maar dat bestuurders van andere voertuigen ze moeten zien als een bromfiets.
Wegenverkeerswet

Daarnaast speelt bij bord F1 nog een ander probleem, zo vertelt Chris Verstappen van Verjo verkeersleermiddelen. “Volgens het BABW wordt bord F1 geplaatst bij een punt of weggedeelte waar het inhalen gevaarlijk of hinderlijk is. Artikel 5 van WvW1994 verbiedt alles wat gevaarlijk of hinderlijk is of kan zijn. De afgelopen jaren hebben wij daarom ook in onze boeken en cd-roms uitgelegd dat inhalen niet toegestaan is.”

“Gelukkig heeft het ministerie nu duidelijk aangegeven dat je als automobilist ten opzichte van de bestuurder van de brommobiel dient te gedragen alsof ze bestuurders van motorvoertuigen zijn. Dit maakt het voor leerlingen en rij-instructeurs makkelijker de brommobiel op de juiste manier te benaderen in het verkeer”, aldus Chris Verstappen.

Bron: Verkeerspro

Publicatiedatum 30/05/2011
Wat klanten vertellen
Jo Gerits

SUPER BROMMOBIEL DEALER ALWEER GOED GEHOLPEN MET EEN NIEUWE BROMMOBIEL KOPEN EERLYK GOED EN BEHULPZAAM KOMEN ALLE AFSPRA ...

 10 / 10 Jo Gerits
26-03-2024
Harrie Boumans

Goede service en vriendelijkheid en nette garage

 10 / 10 Harrie Boumans
03-03-2024
Wendie Smeets

Betrouwbare en behulpzame mensen!

 10 / 10 Wendie Smeets
25-01-2024
by Mediazo