• Haal en breng service
  • De nummer 1 Aixam Dealer
  • Totaal ontzorgd
0 / 10
  Heinsbergerweg 48, 6074 AE Melick
  Bel ons direct   0475 - 470 471   0475 - 470 471

Auto mag brommobiel niet inhalen na inhaalverbod

Terug

Met een auto een brommobiel inhalen nadat bord F1 (inhaalverbod motorvoertuigen onderling) gepasseerd is niet toegestaan. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu desgevraagd.

Uit artikel 2A van het RVV1990 volgt dat de regels voor bestuurders van motorvoertuigen mede van toepassing zijn op brommobielen, tenzij anders aangegeven, zegt woordvoerder Willem Bonekamp van IenM.
Bestuurder

“In de nota van toelichting bij dit artikel wordt uitgelegd dat deze regel ook inhoudt dat bestuurders van andere voertuigen dan brommobielen zich tegenover bestuurders van brommobiel moeten gedragen alsof deze bestuurders van motorvoertuigen zijn (zie Staatsblad 1996, 557, red.).”

De discussie over de bovenstaande situatie wordt al enkele jaren gevoerd in de rijschoolbranche. Dit omdat sommigen de mening hebben dat een brommobiel weliswaar de regels van een motorvoertuig op meer dan twee wielen volgt, maar dat bestuurders van andere voertuigen ze moeten zien als een bromfiets.
Wegenverkeerswet

Daarnaast speelt bij bord F1 nog een ander probleem, zo vertelt Chris Verstappen van Verjo verkeersleermiddelen. “Volgens het BABW wordt bord F1 geplaatst bij een punt of weggedeelte waar het inhalen gevaarlijk of hinderlijk is. Artikel 5 van WvW1994 verbiedt alles wat gevaarlijk of hinderlijk is of kan zijn. De afgelopen jaren hebben wij daarom ook in onze boeken en cd-roms uitgelegd dat inhalen niet toegestaan is.”

“Gelukkig heeft het ministerie nu duidelijk aangegeven dat je als automobilist ten opzichte van de bestuurder van de brommobiel dient te gedragen alsof ze bestuurders van motorvoertuigen zijn. Dit maakt het voor leerlingen en rij-instructeurs makkelijker de brommobiel op de juiste manier te benaderen in het verkeer”, aldus Chris Verstappen.

Bron: Verkeerspro

Publicatiedatum 30/05/2011

Wat klanten vertellen

Super ervaring gehad bij de aanschaf van mijn brommobiel!

Riet Duiven

Bij Brommobielcenter bent u aan het juiste adres voor aankoop, verkoop en onderhoud van brommobielen (ook wel 45km auto's genoemd).

Jan Janssen

Design & Development by MediaZo!