• Haal en breng service
  • De nummer 1 Aixam Dealer
  • Totaal ontzorgd
0 / 10
  Heinsbergerweg 48, 6074 AE Melick
  Bel ons direct   0475 - 470 471   0475 - 470 471

Jongere in brommobiel te weinig getest

Terug

Het praktijkexamen en de rijvaardigheidstraining voor brommobielen laat te wensen over: het is te veel gericht op ouderen. Dit moet anders, vindt advies- en ingenieursbureau DHV, dat voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu de praktijkexamens voor bromfietsen en brommobielen evalueerde. Het bureau vindt de opleidingen voor het bromfietsexamen wel op orde.

Volgens het adviesbureau is het examen voor de 45 kilometerautootjes ontoereikend voor jongeren. Het richt zich vooral op voertuigbeheersing, terwijl jongeren juist verkeersinzicht moeten krijgen.

Van maart tot december 2010 hebben 150 mensen een brommobielexamen afgelegd, waarvan de helft jongeren. DHV pleit op basis van het onderzoek voor een ander examen voor brommobielen. ,,De insteek was dat veel ouderen gebruik maken van een brommobiel”, zegt Jan Vissers, een van de onderzoekers van DHV. ,,Van die groep wordt verwacht dat ze het verkeer al kennen: daarom wordt vooral geoefend op een afgesloten terrein, terwijl jongeren de rijvaardigheid op de weg ook nog moeten leren."

Henk Eringa, rij-instructeur van ANWB rijopleiding Van Dijk uit Leeuwarden, merkt dat steeds meer jongeren een brommobiel aanschaffen. Hij vindt dat het CBR daar beter op kan inspringen. ,,Ik denk ook dat het examen helemaal niet interessant is voor jongeren, want met een bromfietsrijbewijs mag je ook in zo’n ding rijden. Ze kunnen makkelijker dáár examen voor doen.”

DHV maakt zich ook zorgen over het aantal jongeren dat zonder rijbewijs op brommers rijdt. Volgens de prognose zouden er vijfduizend bromfietsexamens per maand afgenomen moeten worden, maar de praktijk blijft hierbij achter. Het adviesbureau waarschuwt voor een toename van ongevallen, die personen zonder brommerrijbewijs zouden kunnen veroorzaken.

Bron: Frieschdagblad.nl

Publicatiedatum 08/06/2011

Wat klanten vertellen

Super ervaring gehad bij de aanschaf van mijn brommobiel!

Riet Duiven

Bij Brommobielcenter bent u aan het juiste adres voor aankoop, verkoop en onderhoud van brommobielen (ook wel 45km auto's genoemd).

Jan Janssen

Design & Development by MediaZo!